Zestaw procedur w zakładach produkujących żywność

W celu ułatwienia przedsiębiorcom działania opracowano zestaw procedur, które nalezy wdrożyć w każdym zakładzie produkującym żywność (zasady te zostały opisane w załączniku I i II rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. W sprawie higieny środków spożywczych), które w skrócie określa się GMP, GHP oraz HACCP.

GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna)

Z punktu widzenia producenta urządzeń i maszyn dla przemysłu spożywczego ważne są  procedury i zasady postepowania związane z magazynowaniem surowców i materiałów do produkcji, zasady obróbki wstępnej, obróbki głównej, transportu wewnętrznego. W ramach GMP znajdują się również zasady utrzymywania porządku i czystości, zapewnienia temperatury i wilgotności gwarantującej zachowanie możliwie najwyższej jakości zdrowotnej i odżywczej żywności, jak również ochrona żywności przed zanieczyszczeniami.

GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)

Z puktu widzenia producenta urządzeń i maszyn dla przemysłu spożywczego najistotniejsze są tutaj zasady związane z myciem i dezynfekcją, higieną i szkoleniem personelu obsługujacego urządzenia.

HACCP (System Analizy Kontroli i Krytyczne Punkty Kontroli)

System planowany i wdrażany indywidualnie dla każdego podmiotu działającego w obszarze przemysłu spożywczego, dostosowany do specyfiki zakładu produkcyjnego, kultury korporacyjnej, systemu organizacyjnego przedsiębiorstwa. Jego podstawowym zadaniem jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń oraz ryzyka podczas całego procesu związanego z produkcją i obrotem żywności.
Z punktu widzenia dostawcy maszyn HACCP, w pewien sposób definiuje indywidualne wymagania inwestora, które musi spełnić urządzenie, aby mogło zostać włączone do procesu żywności. Urządzenie musi spełniać szczegółowe wymagania w zakresie funkcjonalności, bezpieczeństwa pracy, mycia ale także np. wydajności.

SCFM i CFM

SCFM Akronim SCFM jest jednostką pomiaru przepływu gazu często używaną w krajach anglosaskich, co oznacza standardowe stopy sześcienne na minutę , wyrażone we francuskich stopach sześciennych na minutę gazu przywróconego do normalnych warunków temperatury i ciśnienia.
CFM (ang. cubic feet per minute) – jednostka spoza układu SI używana w krajach anglosaskich. Wyraża objętość w stopach sześciennych, przemieszczoną w czasie jednej minuty.

Przeliczanie SCFM na jednostki SI (Nl/m normalny litr na minutę)
1 CFM = 1,699021 m3/h (1699021 cm3/h; 28,317 litra na minutę)

Lepkość dynamiczna i kinematyczna

Lepkość dynamiczna (odporność na obciążenia dynamiczne, współczynnik tarcia wewnętrznego)

Lepkość dynamiczna η (η = „Eta”) jest miarą odporności na obciążenia dynamiczne lub lepkości danego płynu (płyn: substancja ciekła, płynąca).
Im większa lepkość, tym gęstszy (mniej płynny) jest płyn; im mniejsza lepkość, tym jest on rzadszy (bardziej płynny).
Jednostka SI lepkości dynamicznej: [η] = paskalosekunda (Pa*s) = N*s/m2 = kg/m*s
Lepkość kinematyczna ν (ν = „Ny”) jest lepkością dynamiczną medium η podzieloną przez jego gęstość
ρ
Równanie: ν = η / ρ
Jednostka SI lepkości kinematycznej: [ν] = m2/s

 

Inne jednostki dla lepkości kinematycznej

Niedopuszczalnymi, ale często używanymi jednostkami są stokes (St) i centystokes (cSt). Nie odpowiadają one układowi jednostek SI (SI jest skrótem francuskiego Système international d’unités):
Przeliczenie:
1 stokes (St) = 10-4 m2/s = 1 cm2/s
1 cSt = 10-6 m2/s = 1 mm2/*-s

 

Przykład dla lepkości kinematycznej i dynamicznej

Przykładowa tabela z wartościami lepkości dla lepkości kinematycznej i dynamicznej

Ciecze η / mPa*s w temp. 20°C η / mPa*s w temp. 0°C ν / mm2/s w temp. 20°C
Woda 1,002 1,792 1,004
Oliwa z oliwek 80,8 89
Etanol 1,20 1,78 1,52
Metanol 0,587 0,820 0,742
Benzen 0,648 0,91 0,737

 

Gazy w temp. 0°C; 1013 hPa η / μPa*s ν / mm2/s
Powietrze 17,2 13,3
Dwutlenek węgla 13,7 6,93
Azot 16,5 13,2
Tlen 19,2 13,4

Źródło: Horst Kuchling: Fizyka – wydanie kieszonkowe; Wydawnictwo specjalistyczne Lipsk, wydanie 16 – 1996 r.; 2. Technologia żywności i bioprocesów, H.G. Kessler